BIOCENOSI: Relacions interespecífiques

Relació de competència: De la mateixa manera que hi ha competència entre individus de la mateixa espècie, també n'hi ha entre espècies diferents quan totes dues empren un mateix recurs limitat, com l'aliment o el lloc on reproduir-se.


Relació de depredació: Un individu, el depredador, s'alimenta d'un altre, denominat presa, a qui causa la mort. Les poblacions d'ambdós es regulen mútuament, atès que qualsevol variació en el nombre d'individus d'un grup repercuteix en l'altre.


Relació de mutualisme: Dos individus o més s'associen de forma no permanent ni obligatòria per obtenir un benefici mutu. Quan la relació entre espècies és tan beneficiosa que no poden viure l'una sense l'altre, es parla de simbiosi.

Relació d'inquilinisme: Un individu, l'inquilí, troba refugi en alguna estructura d'un altre organisme a qui no perjudica ni beneficia. L'inquilí en resulta beneficiat i a l'hoste li és indiferent.


Relació de parasitisme: Un individu, el paràsit, viu a costa de les substàncies nutritives d'un altre, l'hoste, a qui produeix danys sense provocar-li la mort, perquè la seva supervivència va lligada a la de l'hoste. Hi ha dos tipus de paràsits: els ectoparàsits, que viuen fora de l'hoste, i els endoparàsits, que hi viuen a dins.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cicles biogeoquímics:

BIÒTOP

L'ECOSISTEMA DE S'ERMITA